Musik


Tommy Jonsson Band

Jag började med blockflöjt vid 9 års ålder, gick snart över till piano. Sedan blev det uppehåll under några år innan jag köpte en elgitarr i Hobbex vid 17 års ålder och lärde mig några ackord av min gode vän Glenn Eriksson. Glenn kände Offerdals snabbaste gitarrist, Tommy Jonsson och 1978 träffades vi första gången och bildade band. Jag och Glenn åkte till Stockholm där jag köpte min första bas, en Arbiter Rickenbackerkopia, efter några månader byttes den mot en Gibson G3.

Lars-Göran "Tusse" Tulander kom med på trummor och sedan repade vi frekvent på hög volym på Tångeråasens bygdegård.


Stargazer

I juni 1980  fick jag ett telefonsamtal från en då för mig okänd Bo Helge Persson. Han undrade om jag ville provspela för deras hårdrockband Stargazer. Jag slängde in förstärkare och bas i min bil och mötte upp resten av grabbarna, Ulf Olsson, Kent Lundkvist (Debonne) samt Peter Hermansson. Auditionen gick bra och vi repade eget material hårt och gjorde vår första spelning i december 1980. Vad jag kan minnas var det mest Peter och Bo Helge som skrev låtarna. Jag imponerades av disciplinen att repa repa repa. Det var en rolig tid men i juni 1981 var jag tvungen att flytta pga en utbildning. Stargazer upplöstes, Peter Hermansson gick till 220 Volt. Dock skulle Bo Helges och Kents vägar korsas med mina igen.


Poprocks

Under min utbildningstid började jag och Glenn skriva egna poplåtar och 1982 bildade vi något som vi brukar kalla "Poprocks" med Tusse Tulander. Det blev en poptrio som gjorde några spelningar, bl a som förband åt bandet Rekyl.


Royal

Sent 1982 ringde Bo Helge igen och hade bildat ett nytt band inspirerat av amerikansk AOR, typ Journey, Styx m fl. Trummisen var Jan "Skalman" Ivarsson och en ny ung talang på gitarr hade hittats, Erik Bernholm hette han. Ingen sångare ännu dock. Återigen lastade jag min utrustning i bilen och provspelade i nya replokalen som var nere i källaren hos Skalman. Vi tyckte det lät riktigt bra. Förste sångaren som anlitades var Tord Jonsson (Smalare än Tord). Tord passade in perfekt  men han ville inte svika sitt band så sökandet gick vidare. Nästa vokalist att provas var Joakim Lundholm. En duktig sångar,e men en gång vid rep kom han aldrig. Snart nog fick vi reda på att han åkt ner till Stockholm för att börja med 220 Volt som då fått skivkontrakt. Näste man att anlitas var Kent från Stargazer och sättningen var klar. Bandet döptes till Royal. Vi gjorde en singel men splittrades 1984.


Glenn, Staffan, Kent, Sölve

Glenn och jag fortsatte med låtskrivandet och satte ihop ett band med Kent Lundkvist och Sölve Olander under 1986-87. Vi repade endast och gjorde ingen spelning.

Sedan hoppade jag in i olika dansband som vikarierande basist, oftast tillsammans med min granne Bengt Engström.


1988-1993

Jag köpte en Tascam 4-kanalsportastudio och skrev låtar på löpande band, mest åt hårdrockhållet. Resultatet var sådär men lyssnar man nu finns det delar i vissa låtar som fortfarande fungerar, några refränger har fått nytt liv i popkostymen som jag jobbar i numera. Jag skrev och spelade in 10 låtar per år under denna period och avslutade den med en fullängskassett med instrumentala sånger i folkton, "Blå Jämtländska Sånger".


Hardda Ku Hardda Geit

1993 började jag och Glenn låtskrivandet igen. Glenn spelade då i ett lokalt band. Jag började spela med Skalman igen i en trio som förutom oss bestod av Dennis Udo på gitarr. Under sommaren 1993 gick Glenn, Margus Peensaar och jag med i en tillfällig variant av Hardda Ku Hardda Geit med HP Burman. Vi gjorde sammanlagt 5 spelningar, en I Hammarstrand där även Jan Boholm, Skalman och Kent Ögren ingick. Förbanden var Magnum Bonum och Snowstorm. De 4 övriga spelningarna gjordes på Storsjöyran. TV2 gjorde även ett program om Burman under denna sommar.


Purple Wing

Inför ett musikevenemang på Tångeråsens bygdegård satte jag, Glenn, Skalman och Kent Ögren ihop ett tillfälligt band, One Night Band. Spelningen gick så bra att vi bestämde oss för att fortsätta. Vi gjorde diverse spelningar i länet och spelade in en EP. Under 1994 gick Bo Lennart Eriksson med på bas och vi gjorde en minikassett. Musiken var från början hårdare rock men övergick mer mot poprock typ The Hooters. Purple Wing somnade in, eller snarare övergick till folkrockgruppen Tait.


Dårar och Älvor

Under 1993-94 blev jag god vän med Jan Boholm och vi diskuterade om vi skulle göra något ihop. Juldagen 1994 bildades musik och teatergruppen Dårar och Älvor. I gruppen ingick även Ulrika Sundin på sång, Göran Klensmeden, gitarr, Kent Ögren gitarr, Margus Peensaar. Ett antal spelningar gjordes och en fullängds-cd gavs ut.

Ytterligare kassetter och skivor gavs ut under åren 1996-99.


The one and only Billy Shears

Under 90-talets senare del spelade jag tillsammans med bl a Göran Klensmeden, Kent Lindkvist, Leo Wassdahl m fl i ett band som spelade uteslutande Beatlescovers. Vi gjorde några spelningar och spelade in en CD-EPdemo.


Pilgrim på vift, Väsen på Villovägar, Gudars skymning, Stormklockan

Låtskrivandet forsatte men under åren 2000-2010 skrev jag så gott som uteslutande musik för Tångeråsens byalags sommarteatrar mellan 2000-2012.

2014 fick jag förfrågan av vår präst Calle Wahlström att producera en cd för Rönnöfors kyrkas 60 årsjubileum. Den är utgiven officiellt och innehåller några orginallåter samt en del tal och sånger på jämtska.


Artomus Friendship

Runt 2011 hade jag några poplåtar som jag tyckte möjligen skulle kunna bli bra om de blev spelade och sjungna på rätt sätt. Jag kontaktade basisten Lars Ericsson, en duktig musiker och Deep Purplefantast och frågade honom om han kunde tipsa om någon som kunde hjälpa mig. Han föreslog Anders Kronlund och så var ett nytt projekt igång. Jag anlitade flera olika sångare och spelade in 6 låtar i rätt olika stilar. Gustav Hylén spelade in. Jag litade inte på min egen förmåga att spela så jag anlitade Lars Ericsson på bas. Björn Höglund trummade och Per Stålhandske lirade keyboards. Anders spelade gitarr, körade och producerade. På sång anlitades Camilla Göransson, Simon Götling, Per-Erik Eriksson samt Michael Klemmé. Michael hade jag haft öronen på länge, ända sedan jag hörde honom sjunga har han varit en av mina absoluta favoritsångare. Resultatet av inspelningarna blev så pass lyckat att jag gav ut dem på EP:n "Viva Homo Ludens", dock endast i digital form på iTunes och Spotify (än så länge). Men EP.n inspirerade mig till att skriva mera material. Speciellt det 60-talsdoftande låtarna kändes rätt. Ytterligare låtar har spelats in men numera sköter jag basen samt en del gitarr och keyboards själv. Anders Kronlund, Michael Klemmé, Glenn Eriksson och Björn Höglund är involverade. 12 låtar valdes ut samt 2 bonuslåtar på cd-versionen. 250 ex av CD:n släppts den 10 juni 2019 och 100 ex numrerad vinyl släpptes  hösten 2019. Det är en hyllning till min barndom då min pappa rattade in Radio Luxemburg och vi satt på lördagskvällarna och diggade Beatles, Hollies och andra Merseybeatgrupper. 


Erixon

Glenn och jag har aldrig släppt låtskrivarhantverket och håller fn på att skriva nya låtar samt arrangera om ett antal av våra gamla låtar. Ännu är det bara vi 2 i projektet men så småningom kommer sångare med. Powerpop utlovas!


Ulrika och Amanda

Valda låtar ur våra teatrar håller på att spelas in. Det är lågmäld musik åt folktonshållet. Min fru Ulrika samt Amanda Larsdotter sjunger. Glenn spelar akustisk gitarr, jag sköter inspelning, keyboards och produktion. 12-13 låtar som kommer att släppas när allt är klart och tiden är inne.

Samlade VÄRK i urval

Singel CTR184

1984

Demos mm 1983-84

Egna kompositioner mellan 1984-1991. Ca 40 låtar inspelade på Tascam 246

Egna instrumentala kompositioner 1992

Demokassett

4 låtar 1995

CD EP PEAK19942 1994

TLSDC6-95

Fullängds-CD 1995

Orginalmusik fullängdskassetter 1996

Orginalmusik fullängdskassett 1997

Orginalmusik

EP kassett 1998

Orginalmusik EP kassett 1999

Orginalmusik fullängds-CD 2000

The one and only Billy Shears. EP m Beatleslåtar 1996

CD-EP:s med originalmusik till teatrar med samma namn, 2000, 2004, 2008

Det finns mer musik men det fylls på så småningom.

Appetizers from Artomus Friendship EP Viva Homo Ludens" ©2012ARTOMUS001

Fullängds-CD med bl a

originalmusik producerad

för Rönnöfors Kyrka 2014

Criminal minds

Words and music: Staffan Eriksson

Production: Anders Kronlund and Staffan Eriksson

Anders Kronlund: Guitar and choir

Michael Klemmé: Lead Vocals

Björn Höglund: Drums

Lars Ericsson: Bass

Gustav Hylén: Trumpet and recording

Per Stålhandske: Keyboards

Staffan Eriksson: Keyboards  and choir

Available on the EP:n "Viva Homo Ludens" on iTunes and Spotify

©2012

Two hearts

Words and music: Glenn Eriksson/Staffan Eriksson

Production: Anders Kronlund and Staffan Eriksson

Anders Kronlund: Guitar and choir

Per-Erik Eriksson: Lead Vocals

Björn Höglund: Drums

Lars Ericsson: Bass

Jens Comén: Saxophone

Staffan Eriksson: Keyboards, mandola and choir

Gustav Hylén: Recording

Yet unreleased

©2012Chasing a treasure

Words and music: Staffan Eriksson

Production: Anders Kronlund and Staffan Eriksson

Anders Kronlund: Guitar and choir

Michael Klemmé: Lead Vocals and choir

Björn Höglund: Drums

Lars Ericsson: Bass

Per Stålhandske: Keyboards

Gustav Hylén: Accordion and recording

Available on the EP:n "Viva Homo Ludens" on iTunes and Spotify

©2012Happy colored rain

Words and music: Staffan Eriksson

Production: Anders Kronlund and Staffan Eriksson

Anders Kronlund: Guitar and choir

Camilla Göranssoné: Lead Vocals

Björn Höglund: Drums

Lars Ericsson: Bass

Per Stålhandske: Keyboards

Jens Comén: Saxophone

Staffan Eriksson: Keyboards and choir

Gustav Hylén: Recording

Available on the EP:n "Viva Homo Ludens" on iTunes and Spotify

©2012Unified

Words and music: Staffan Eriksson

Production: Anders Kronlund and Staffan Eriksson

Anders Kronlund: Guitar and choir

Michael Klemmé: Lead Vocals and choir

Björn Höglund: Drums

Lars Ericsson: Bass

Per Stålhandske: Keyboards

Staffan Eriksson: Keyboards and choir

Gustav Hylén: Recording

Available on the EP:n "Viva Homo Ludens" on iTunes and Spotify

©2012Goodbye goodbye goodbye

Words and music: Staffan Eriksson

Production: Anders Kronlund and Staffan Eriksson

Anders Kronlund: Guitar and choir

Simon Götling: Lead Vocals

Björn Höglund: Drums

Lars Ericsson: Bass

Staffan Eriksson: Keyboards, harmonica and choir

Gustav Hylén: Recording

Available on the EP:n "Viva Homo Ludens" on iTunes and Spotify

©2012